Real-time Earth and Moon Phase

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Πρώιμα Αποτελέσματα Θεραπείας Οξαλικού οξέος με εξάχνωση

Αφού λυπών έφτιαξα 2 συσκευές εξάχνωσης οξαλικού οξέος(της προηγούμενης ανάρτησης) και με την ευκαιρία τον ημερών(αργίες)ξεκίνησα στης 26/12/2011 πρωί πρωί για το μελισσοκομείο μου.

Η ώρα 8:00 και η θερμοκρασία 1,5C.


Μετά από 2-2,5 ώρες αφού τελείωσα 34 κυψέλες με μοναδικό πρόβλημα το φλόγιστρο βουτανίου που ήταν μισογεμάτο αλλά αρνιότανε να δουλέψει σωστά μετά της 10-12 πρώτες κυψέλες λόγου κρύου φαντάζομαι(ας είναι καλά το mapp gaz που με έβγαλε ασπροπρόσωπο)... μάζεψα τα πράγματα μου κάνω έναν γρήγορο έλεγχο στης κυψέλες μήπως εχω ξεχάσει καμία πόρτα την οποία δεν εχω βάλει στην θέση της και αποχαιρετώ τα μελίσσια μου με την ελπίδα πώς όλα θα πάνε καλά!!

Ημέρα Τρίτη 3/1/2012 και 14:30 η ώρα
Μετά από 8 ημέρες και αφού ο καιρός ήταν ευνοϊκός για ένα γρήγορο τσεκάρισμα Ξεκίνησα για το μελισσοκομείο μου ώστε να ικανοποιήσω την περιέργεια μου και ταυτόχρονα την αγωνία μου για το αν είχε αποτέλεσμα η θεραπεία και το κυριότερο... τα μελίσσια ήταν εκεί δραστήρια? ή αποδήμησαν εις Κύριο!!



Ο έλεγχος έγινε σε δυο τυχαία μελίσσια και από το κάθε μελίσσι έβγαλα 2-3 πλαίσια ώστε να μπορέσω να βγάλω και της απαραίτητες φωτογραφίες.
Νομίζω πως οι φωτογραφίες που ακολουθούν μιλάνε από μόνες τους.


















Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Εξάχνωση οξαλικού οξέος κατά της βαρροας(συσκευή)

Εδώ και αρκετό καιρό είχα στο μυαλό μου να υλοποιήσω μια ιδέα που αφορούσε την εξάχνωση οξαλικού οξέως αλλά έπρεπε να περιμένω να ξεγονεψουνε τα μελίσσια(πράγμα που έγινε σχετικά νωρίς φέτος κατά την γνώμη μου στην περιοχή μου) και ταυτόχρονα να έχουμε μηδενικές θερμοκρασίες με ότι συνέπειες και αντιδράσεις έχει αυτό στο μελίσσι μας(μελισσοσφαιρα).
Έτσι καθώς ωρίμαζε η ιδέα μέρα με την μέρα στο μυαλό μου πείρα την απόφαση και ξεκίνησα να την υλοποιώ πριν 30 ημέρες.
Τα υλικά που χρειάστηκα ήταν

Χαλκοσωλλινα Φ28 3 κομμάτια 15cm, 11cm και 5cm το καθένα.


Ταυ χαλκοσολλινα Φ28 1κομματι


Τάπα χαλκοσωλινα Φ28 1κομματι



Πλαστική συστολή σωλήνων αποχέτευσης Φ40/32 1κομματι


Πλαστική συστολή σωλήνων αποχέτευσης Φ75/40 1κομματι


Ανεμιστηρακι 60mm για τους ηλ.υπολογιστές 12vollt


Σωληνοκοφτη χαλκοσωληνα


Πλαστικό σωλήνα αποχέτευσης Φ32 2κομματια το ένα μήκος 17cm και το δεύτερο μήκος 8cm.




Ξεκινάμε λοιπών με την πλαστική συστολή Φ75/40 την οποία θα ζεστάνουμε στην μια από της δυο πλευρές της αυτήν με την μεγάλη διατομή ώστε να μαλακώσει αρκετά.


Αφού μαλακώσει παίρνουμε το ανεμιστηρακι θα το περάσουμε μέσα στην συστολή όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.


Εδώ θα πρέπει να προσέξουμε με ποια φορά γυρίζει το ανεμιστηρακι, συνήθως όλα τα ανεμιστηρακια δείχνουνε προς ποια φορά γυρίζει ο ανεμιστήρας αλλά και προς ποια φορά φυσάει τον αέρα. Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται στο ανεμιστηρακι που χρησιμοποιεισα προς ποια φορά γυρίζει και ποια φυσάει.
Εμάς μας ενδιαφέρει ο αέρας να μπαίνει από την μεγάλη διατομή και να βγαίνει από την μικρή της συστολής


Στην συνέχεια θα πάρουμε την συστολή Φ75/40 και την συστολή Φ40/32 και θα της ενώσουμε με κολλά για σωλήνες αποχέτευσης.


Μέτα θα πάρουμε το κομμάτι πλαστικού σωλήνα Φ32 αυτό που έχει μήκος 8cm θα το ζεσταίνουμε και αφού μαλακώσει αρκετά θα του περάσουμε το κομμάτι του χαλκοσωληνα Φ28 με μήκος 15cm(4cm περίπου θα μπει μέσα), το αποτέλεσμα θα είναι η παρακάτω φωτογραφία

Το παραπάνω εξάρτημα που έχει σχηματιστεί θα το κολλήσουμε στην σειρά με της δυο συστολές που κολλήσαμε προηγουμένως.


Μετά θα πάρουμε το ταυ και θα το περάσουμε όπως δείχνει η φωτογραφία.



Αμέσως μετά θα ζεσταίνουμε τον πλαστικό σωλήνα Φ32 με μήκους 17cm και όταν μαλακώσει θα του περάσουμε(4cm περίπου θα μπει μέσα) το κομμάτι χαλκοσωληνα Φ28 με μικος 11cm όταν κρυώσει θα ζεστάνουμε και την άλλη μεριά του πλαστικού σωλήνα ώστε όταν μαλακώσει να τον πατήσουμε-ζουλιξουμε και να μείνει ''πλατσουκοτος'' έτσι ώστε να μπορεί να χωράει και να περνάει στην πόρτα της κυψέλης μας.


Το παραπάνω εξάρτημα που μόλις φτιάξαμε θα το περάσουμε μετά από το ταυ.



Το τελευταίο κομμάτι χαλκοσωληνα μήκους 5cm θα το περάσουμε κάτω από το ταυ και στην συνέχεια στον τελευταίο σωλήνα θα περάσουμε την τάπα όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία


Το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι αυτό με όλα τα κομμάτια ενωμένα συν 1,50 m καλώδιο που εχω συνδέσει στο ανεμιστηρακι.



Μετά από όλα αυτά έχουμε φτιάξει μια συσκευή εξάχνωσις οξαλικού οξέως, τραβώντας την τάπα την βγάζουμε από την υπόλοιπη συσκευή και τοποθετούμε μέσα την επιθυμητή ποσότητα οξαλικού οξέως. Τοποθετούμε πίσω την τάπα βάζουμε την συσκευή μέσα στην κυψέλη, συνδέουμε το ανεμιστήρα με μια μπαταρία 12vollt και με ένα φλόγιστρο ζεσταίνουμε την τάπα που περιέχει την ποσότητα οξαλικού οξέως.
Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα οι ατμοί που παράγονται ωθούνται μέσα στην κυψέλη.

Παρακάτω υπάρχουν δυο video που μπορείτε να δείτε πώς ακριβός λειτουργεί η συσκευή

http://www.youtube.com/watch?v=klR4kqE6qHA

http://www.youtube.com/watch?v=owCtyePVd-g

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Φτιάχνοντας Πυροσφραγίδα

Όπως λέει και ο τίτλος... είναι η δική μου εκδοχή για το πως μπορεί κάποιος απλά, οικονομικά και με λίγο μεράκι να φτιάξει μια αυτοσχέδια Πυροσφραγιδα!
Προμηθεύτηκα λοιπών από γνωστό κατάστημα μελισσοκομικών ειδών της Κατερίνης τους 6 αριθμούς που μου απέδωσε η διεύθυνση γεωργίας μετά από σχετική αίτηση μου ώστε να αποκτήσω μελισσοκομικό βιβλιάριο.
Οι αριθμοί είχανε διαστασης όπως μπορείτε να δείτε στης παρακάτω φωτογραφίες 3cm το συνολικό μήκος 2,5cm το''ωφέλιμο'' μήκος θα έλεγα και πλάτος 1,7cm







Ως πλάτη στην οποία σχεδόν θα ακουμπάνε οι αριθμοί και από την οποία θα παίρνουνε την θερμότητα επέλεξα να βάλω μια λάμα με 5mm πάχος και διάσταση 2,6cm* 14cm



Για τα πλευρικά στοιχεία της κατασκευής μου χρησιμοποίησα λάμα 4mm πάχος μήκος 14cm και πλάτος 3cm τα οποία πρώτα θα κανό μια τομή με ένα τροχό κοπής inox το οποίο έχει πάχος 0,8mm.

Η τομή γίνετε τέτοια ώστε να μπορούν οι χαρακτήρες που έχουμε να χωράνε μέσα στην τομή και να γλιστρούν άνετα χωρίς να "σφυγκουνε"









Στην συνέχεια θα κολλήσουμε τα δυο πλευρικά στοιχεία και την πλάτη προσέχοντας να μπορούνε να κινούνται άνετα οι χαρακτήρες μέσα στης δυο τομές και ταυτόχρονα να περνάνε ελάχιστα πάνω από την πλάτη.

Δεξιά και αριστερά στο πίσω μεροσ της κατασκευής θα κολλήσουμε 2 παξιμάδια τα οποία θα μας βοηθήσουνε με την βοήθεια 2 κομματιών λαμαρίνας πάχους 1mm σε σχήμα γάμμα να συγκρατούνται οι χαρακτήρες στην θέση τους.













Στο πίσω μέρος της πλάτης επίσης θα κολλήσουμε 2 παξιμάδια Μ10 στα οποία θα βιδώσουμε 2 κομμάτια ντιζας 50cm Μ10


Στην συνέχεια θα φτιάξουμε τον αποστάτη για το φλόγιστρο.
κόβουμε μια λάμα 14cm μήκος και με φάρδος 3cm το οποίο θα τρυπήσουμε στην μέση για να κολλήσουμε ένα παξιμάδι από το οποίο θα περνάει το φλόγιστρο και θα ρυθμίζετε η απόσταση της φλόγας από την συσκευή μας.

Εδώ βλέπουμε ένα ακόμα παξιμάδι το οποίο έχουμε κολλήσει επάνω στο πρώτο παξιμάδι(το οποίο είναι τρύπιο) για να μας βοηθήσει να σταθεροποιήσουμε το φλόγιστρο με την βοήθεια μιας βίδας.



Και αφού κάνουμε 2 τρύπες δεξιά και αριστερά στον αποστάτη έτσι ώστε να περνάει στης 2 ντιζες που έχουμε βάλει στην συσκευή μας τον τοποθετούμε στο επιθυμητό ύψος επάνω στης ντιζες με τιν βοήθεια 4 παξιμαδιών.






Τοποθετούμε το φλόγιστρο της αρεσκείας μας, σφίγγουμε την βίδα που συγκρατεί το φλόγιστρο




Και είμαστε έτοιμοι για φωτιά!!



Μετά απο λίγα λεπτά αναμονής ώστε να ζεσταθεί καλά η συσκευή μας, το τελικό αποτέλεσμα της πυροσφραγιδας είναι η παρακάτω φωτογραφία.

Και εδώ ακόμα μια άποψη του αποτελέσματος της πυροσφραγισης αφού έχει βαφεί το επίμαχο σημείο.


Όλα αυτά γίνονται βέβαια για να αποκτήσουμε μελισσοκομικό βιβλιάριο το οποίο θα μας δοθεί μετά από έλεγχο από την τοπική διεύθυνση γεωργίας.




Τέλος με την ευκαιρία της ανάρτησης αυτής θέλω να ευχηθώ Υγεία και Ευτυχία σε όλου μας!!!!