Αφού παρέλαβα της κυψέλες της οποίες στοκαρισα με την πολύτιμη βοήθεια του αδερφού μου
και της άφησα ενα εύλογο χρονικό διάστημα(7-8 ημέρες) να στεγνώσουν τα στοκαρισμένα μέρη... ήρθε η ώρα για το βράσιμο αυτόν σε λινέλαιο !!
Ξεκινάμε αδειάζοντας το λινέλαιο στον βραστήρα που έχω φτιάξει.
Συνολικά άδειασα 4 17λιτρα δοχεία(το τέταρτο δεν το άδειασα όλο από την αρχή αλλά το άδειασα κατά την διάρκεια της διαδικασίας) συν 3 μονολιτρα.
Το λινέλαιο βρίσκετε ήδη μέσα στον βραστήρα και η επόμενη κίνηση είναι η εναυση του καυστήρα ώστε να θερμάνουμε το λινέλαιο έως τους 120C βαθμούς.
Μετά από 40 λεπτά το λινέλαιο είναι έτοιμο και έχω ήδη βράσει μια κυψέλη η οποία στραγγίζει όπως φαίνεται παρακάτω και ταυτόχρονα έχω βάλει και μια κυψέλη να βράζει-παλεύει με το λινέλαιο των 120C βαθμών.
Προς το τέλος της διαδικασίας και αφού μου ειχανε μείνει άλλα 7 πατώματα για βράσιμο, δυο φωτογραφίες πάνω και κάτω οι οποίες δείχνουν ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην βρασμένη κυψέλη και στην άβραστη!
Η διαφορά είναι εμφανέστατη!!!!
Προς το τέλος??
Ποιος είπε πως είμαι προς το τέλος?
εεε?
Και τα καπάκια ποιος θα τα βράσει?
Κοιτάζω γύρο μου και δεν είναι κανείς, σκέφτηκα ο κλήρος πέφτει στον γενναίο και συνέχισα με τα καπάκια και ας με έχει πάρει η νύχτα.
Πρακατω δυο φωτογραφίες από το βράσιμο-στραγγίσματα των καπακιών.
Τελευταία πράξη τέλους.
Επανατοποθετούμε το λινέλαιο στα δοχεία του και τα κλείνουμε με το καπάκι τους για μελλοντική χρίση.
Ο τελευταίος παρακαλώ να κλείσει τα φώτα ;-) .
P.s. Παρακάτω ακολουθεί και ένα videaki από την διαδικασία.
Μονο μην βαράτε γιατί μόνο για cameraman δεν κάνω!!!
Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Μπράβο Αγγελε , καλή δουλειά και καλή συνέχεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦοβάμαι! Αν το ξύλο ποτίσει λάδι, πώς θα απολυμάνεις μετά τις κυψέλες με φλόγιστρο; Δεν θα πάρουν αμέσως φωτιά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε IxNiLaTi όταν θα έρθει η ώρα αυτή το λάδι θα έχει ισχωρισει τόσο πολύ μέσα στο ξύλο που η εξωτερική του επιφάνεια του θα είναι στεγνή και χωρίς ίχνος από λάδι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚώστα σε ευχαριστώ... όσο για την βανιλιερα και την πρόοδο της(που μου είχες ρωτήσει) είμαι ακόμα στο στάδιο της συλλογής τον διαφόρων μερών της μιας και οι κυψέλες είχαν προτεραιότητα αφού πρέπει να κάτσουν ένα μήνα για να τραβήξουν. Σε αυτό το διάστηκα του ενός μηνός θα μπορώ να είμαι ελεύθερος να αναζητήσω τα υλικά της βανιλερας
Μπράβο καλή δουλιά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆγγελε γεια σου. Σήμερα κι εγώ έκανα την ίδια δουλειά. Ήθελα να σε ρωτήσω δύο πράγματα. Η βάνα με τη θερμοκρασία δεν χαλάει; Εγώ έτσι πίστευα και έβαλα μια τάπα, ώστε να μπορώ να βγάζω το λάδι όταν τελειώνω. Το μικρό κουτί μέσα στον βραστήρα είναι μόνιμο; Ξέρεις, το ρωτάω γιατί νομίζω ότι 40 λεπτά είναι πολλά για να ζεσταθούν τα 50-60 λίτρα λάδι. Είναι ή πρώτη φορά που χρησιμοποίησα την κατασκευή για το βράσιμο του λαδιού και το ψάχνω για να την τελειοποιήσω
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Νικηφόρε
ΑπάντησηΔιαγραφήΤον ίδιο φόβο είχα και εγώ για την βρύση η οποία απέχει από το τοίχωμα του βραστήρα περίπου 10-15 εκ αλλά αποδείχτηκε πώς δεν έχει κανένα πρόβλημα. Κατά την διαρκεί της διαδικασίας την δοκίμασα 3-4 φορές με τα χέρια μου γυμνά και η βρύση πιανόταν άνετα.
Όσο για το λάδι... επιδει ήταν η πρώτη μου αποπήρα με την κατασκευή μου και ήθελα να δω την όλη συμπεριφορα της δεν ειχα βαλει μεγαλη φοτια(αργα και σταθερα βηματα).
Τέλος το κουτί δεν είναι μόνιμο αλλά αποσπομενο-συρταρωτό.
Σε μια από της επόμενες αναρτήσεις μου θα αναφερθώ στην κατασκευή του βραστήρα μιας και μου έκανε πάρα πολύ καλά την δουλεία μου!
πολυ καλη δουλεια.θα ηθελα ρωτηςω το εξης.αν αφησουμε το λαδι μεσα στη δεξαμενη που φτιαξαμε θα παθει κατι για τυχον μελλοντικη χρηση ?αντι να το ξαναβαλουμε στα δοχεια.ευχαριστω.
ΑπάντησηΔιαγραφή