Real-time Earth and Moon Phase

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Εξάχνωση οξαλικού οξέος κατά της βαρροας(συσκευή)

Εδώ και αρκετό καιρό είχα στο μυαλό μου να υλοποιήσω μια ιδέα που αφορούσε την εξάχνωση οξαλικού οξέως αλλά έπρεπε να περιμένω να ξεγονεψουνε τα μελίσσια(πράγμα που έγινε σχετικά νωρίς φέτος κατά την γνώμη μου στην περιοχή μου) και ταυτόχρονα να έχουμε μηδενικές θερμοκρασίες με ότι συνέπειες και αντιδράσεις έχει αυτό στο μελίσσι μας(μελισσοσφαιρα).
Έτσι καθώς ωρίμαζε η ιδέα μέρα με την μέρα στο μυαλό μου πείρα την απόφαση και ξεκίνησα να την υλοποιώ πριν 30 ημέρες.
Τα υλικά που χρειάστηκα ήταν

Χαλκοσωλλινα Φ28 3 κομμάτια 15cm, 11cm και 5cm το καθένα.


Ταυ χαλκοσολλινα Φ28 1κομματι


Τάπα χαλκοσωλινα Φ28 1κομματι



Πλαστική συστολή σωλήνων αποχέτευσης Φ40/32 1κομματι


Πλαστική συστολή σωλήνων αποχέτευσης Φ75/40 1κομματι


Ανεμιστηρακι 60mm για τους ηλ.υπολογιστές 12vollt


Σωληνοκοφτη χαλκοσωληνα


Πλαστικό σωλήνα αποχέτευσης Φ32 2κομματια το ένα μήκος 17cm και το δεύτερο μήκος 8cm.




Ξεκινάμε λοιπών με την πλαστική συστολή Φ75/40 την οποία θα ζεστάνουμε στην μια από της δυο πλευρές της αυτήν με την μεγάλη διατομή ώστε να μαλακώσει αρκετά.


Αφού μαλακώσει παίρνουμε το ανεμιστηρακι θα το περάσουμε μέσα στην συστολή όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.


Εδώ θα πρέπει να προσέξουμε με ποια φορά γυρίζει το ανεμιστηρακι, συνήθως όλα τα ανεμιστηρακια δείχνουνε προς ποια φορά γυρίζει ο ανεμιστήρας αλλά και προς ποια φορά φυσάει τον αέρα. Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται στο ανεμιστηρακι που χρησιμοποιεισα προς ποια φορά γυρίζει και ποια φυσάει.
Εμάς μας ενδιαφέρει ο αέρας να μπαίνει από την μεγάλη διατομή και να βγαίνει από την μικρή της συστολής


Στην συνέχεια θα πάρουμε την συστολή Φ75/40 και την συστολή Φ40/32 και θα της ενώσουμε με κολλά για σωλήνες αποχέτευσης.


Μέτα θα πάρουμε το κομμάτι πλαστικού σωλήνα Φ32 αυτό που έχει μήκος 8cm θα το ζεσταίνουμε και αφού μαλακώσει αρκετά θα του περάσουμε το κομμάτι του χαλκοσωληνα Φ28 με μήκος 15cm(4cm περίπου θα μπει μέσα), το αποτέλεσμα θα είναι η παρακάτω φωτογραφία

Το παραπάνω εξάρτημα που έχει σχηματιστεί θα το κολλήσουμε στην σειρά με της δυο συστολές που κολλήσαμε προηγουμένως.


Μετά θα πάρουμε το ταυ και θα το περάσουμε όπως δείχνει η φωτογραφία.



Αμέσως μετά θα ζεσταίνουμε τον πλαστικό σωλήνα Φ32 με μήκους 17cm και όταν μαλακώσει θα του περάσουμε(4cm περίπου θα μπει μέσα) το κομμάτι χαλκοσωληνα Φ28 με μικος 11cm όταν κρυώσει θα ζεστάνουμε και την άλλη μεριά του πλαστικού σωλήνα ώστε όταν μαλακώσει να τον πατήσουμε-ζουλιξουμε και να μείνει ''πλατσουκοτος'' έτσι ώστε να μπορεί να χωράει και να περνάει στην πόρτα της κυψέλης μας.


Το παραπάνω εξάρτημα που μόλις φτιάξαμε θα το περάσουμε μετά από το ταυ.



Το τελευταίο κομμάτι χαλκοσωληνα μήκους 5cm θα το περάσουμε κάτω από το ταυ και στην συνέχεια στον τελευταίο σωλήνα θα περάσουμε την τάπα όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία


Το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι αυτό με όλα τα κομμάτια ενωμένα συν 1,50 m καλώδιο που εχω συνδέσει στο ανεμιστηρακι.



Μετά από όλα αυτά έχουμε φτιάξει μια συσκευή εξάχνωσις οξαλικού οξέως, τραβώντας την τάπα την βγάζουμε από την υπόλοιπη συσκευή και τοποθετούμε μέσα την επιθυμητή ποσότητα οξαλικού οξέως. Τοποθετούμε πίσω την τάπα βάζουμε την συσκευή μέσα στην κυψέλη, συνδέουμε το ανεμιστήρα με μια μπαταρία 12vollt και με ένα φλόγιστρο ζεσταίνουμε την τάπα που περιέχει την ποσότητα οξαλικού οξέως.
Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα οι ατμοί που παράγονται ωθούνται μέσα στην κυψέλη.

Παρακάτω υπάρχουν δυο video που μπορείτε να δείτε πώς ακριβός λειτουργεί η συσκευή

http://www.youtube.com/watch?v=klR4kqE6qHA

http://www.youtube.com/watch?v=owCtyePVd-g

7 σχόλια:

  1. Ο πλαστικός σωλήνας μπροστά με την χρήση και την θερμότητα δεν χαλαρώνει σιγά σιγά ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο πολύ καλή ιδέα παίρνει βελτιώσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όχι δεν χαλαρώνει-μαλακώνει γιατί έχει πάχος 3mm, η θερμότητα δεν μεταφέρετε μέχρι εκεί και μιλάμε για εφαρμογή με καιρικές συνθήκες με αρνητικό πρόσημο ή το πολύ 3-4 βαθμούς πάνω από το μηδέν!!
    Με δυο τέτοιες συσκευές στης 26/12 έκανα 34 μελίσσια χωρίς διάλυμα, νομίζω πως αυτό τα λέει όλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε ευχαριστώ Μαρκο.
    Ο καθένας μας μπορεί να βάλει την πινελιά του στην κατασκευή.
    Αυτό που έχει σημασία είναι να μεταδίδονται οι εμπειρίες μας και να γίνονται αφορμή για ποιο βελτιωμένα μοντέλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ καλή παρουσίαση και κατασκευη .μπραβο σου.
    θέλω να ρωτήσω εαν η ποσοτητα του αέρα πρεπει να περιοριστεί γιατί το ΄μοτεράκι βγάζει πολυ αέρα και δευτερο την ποσοτητα του οξαλικου και για πόσα λεπτά το εφαρμόζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μπράβο πολύ καλη δουλειά, παρα πολύ προσοχή στους ατμούς του οξαλικού οξέος , είναι επικίνδυνο προκαλει δυσπνοια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τάσο κατά την δική μου γνώμη δεν χρειάζεται να περιορίσουμε την ποσότητα-ροή του αέρα αφού η εφαρμογή αυτή γίνετε σε κυψέλη που έχουμε κλείσει καλά κάθε τρύπα(αεροθυριδες,πόρτα). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ενώ εμείς βάζουμε αέρα στην κυψέλη αλλά αυτός δεν έχει από που να βγει δημιουργούμε πίεση στο εσωτερικό της κυψέλης την οποία εμείς πρέπει να νικήσουμε με ίση και μεγαλύτερη(εδώ χρειάζεται το ανεμιστηρακι)έτσι η ροή αυτοπεριορίζεται κατά κάποιο τρόπο.
    Η ποσότητα που έβαλα ήταν ενα γραμμάριο ανά όροφο με 7-9πλαισια(οι επιστήμονες ορίζουνε ένα γραμμάριο ανά όροφο με 10 πλαίσια).
    Σε πενταράκια που εχω επιδίωκα να βάζω το 0,7 του γραμμαρίου(με το μάτι)χωρίς να ξέρω αν αυτό που έκανα είναι σωστό. Αν θέλει ο Άνθιμος και γνωρίζει επαυτου ας μας πει την άποψη του χωρίς να θέλω να τον δεσμεύσω.
    Τέλος οι ατμοί μείνανε 10 λεπτά μέσα στην κυψέλη και στην συνέχεια άνοιξα αεροθυριδες και πόρτα ώστε να αεριστεί η κυψέλη σιγά σιγά(10 λεπτά ορίζουνε και οι επιστήμονες).
    Ακόμα μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε αυτό που επισήμανε ο Άνθιμος και που παρέλειψα εγώ, χρειαζόμαστε ιδική μάσκα ώστε να μην εισπνευσουμε τους ατμούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή