Real-time Earth and Moon Phase

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Μυλος ζαχαρης diy

Απότον χειμώνα που μας πέρασε και αφού είχα πάρει την απόφαση να ασχοληθώ με τα μελίσσια...Σκέφτηκα πώς θα χρειαστώ και ένα μύλο ο οποίος να αλέθει ζάχαρη σε άχνη!!! Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για διάφορες λύσης και πατέντες, πέφτω κάποια στιγμή σε ένα blog ενός μελισσοκόμου ονόματι Πατεντιαρης (http://patentiaris.blogspot.com) ο οποίος είχε κάνει μια αγορά ενός μύλου για ζωοτροφές(καλαμπόκι σιτάρι κ.λ.π) που με μια απλή μετατροπή, προσθέτοντας δηλ μια σήτα τρυπητή με ποιο μικρές οπές μπορούσε να μετατρέψει την ζάχαρη σε άχνη!
Αφου λοιπον ''εκλεψα'' :-) την ιδεα απο τον φιλο μας τον Πατεντιαρι ξεκινισα τον δικο μου μυλο!








Ξεκίνησα κόβοντας τέσσερα ισομήκης κομμάτια από γωνία περίφραξης(περίπου 35εκ το καθένα) και τα κόλλησα μεταξύ τους ώστε να φτιάξω την ''περίμετρο'' του χώρου αλεσεις




















μετά έκοψα ένα κομμάτι από λαμαρίνα 1.5mm το οποίο έχει τέτοιες διάστασής ώστε να χωράει ακριβώς μέσα στην πιο πάνω κατασκευή.


















Αφού το κολλήσουμε... το αποτέλεσμα θα είναι αυτό.
Βλέπουμε την εσωτερική μεριά!



















Με ένα τρυπάνι και με μια αρίδα τον 2mm τρυπάμε την λαμαρίνα που έχουμε κολλήσει αφού πρώτα σχεδιάσουμε επάνω της 2 ομόκεντρους κύκλους.
Στην αρχή είχα δοκιμάσει με 1,5mm αρίδα να τρυπήσω την λαμαρίνα αλλά οι τρύπες βούλωναν από την άχνη!!




















Εδώ βλέπουμε από την εσωτερική μεριά την μέχρι τώρα κατασκευή μας.





















Θα χρειαστεί να κόψουμε ένα ακόμη κομμάτι λαμαρίνας το οποίο εγώ το έκοψα 45*45cm διάσταση ώστε να φτιάξουμε το καπάκι του χώρου άλεσης






















Στο κέντρο ακριβός της λαμαρίνας θα κάνουμε μια τρύπα ώστε να περνάει ο άξονας του μαχαιριού άλεσης και θα τοποθετήσουμε και ένα ρουλεμάν ώστε να μην έχουμε πολλά τρέμουλα













Εδώ βλέπουμε το μαχαίρι άλεσης το οποίο μου έφτιαξε ο τορναδόρος και φίλος μου ο Χρήστος Μ. τον οποίο ευχαριστώ για το πολύ καλά ζυγισμένο μαχαίρι που έφτιαξε!!!!















Μια ακόμα photo του μαχαιριού!!















Ο κινητήρας που θα χρησιμοποιήσω είναι από βιντιλατερ αυτοκινήτου 12volt

















Λοιπά εξαρτήματα που θα μας χρησιμεύσουν για την συναρμολόγηση και στήριξη του κινητήρα




















Πλέον συναρμολογημένο




















Και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε.... ολόφρεσκη φρεσκοκομμένη άχνη ζάχαρης!!
Το όλο μυστικό είναι να γυρίζει ελάχιστα χιλιοστά το μαχαίρι άλεσης πάνω από την τρυπητή λαμαρίνα με πολλές στροφές!!

Και πάλη ευχαριστώ στον Πατεντιαρι που μηραστικε την ιδέα του με εμάς και μπορούμε και εμείς οι νέοι μελισσοκόμοι χωρίς μεγάλη επιβάρυνσή να φτιάχνουμε τα ζυμάρια μας!!!

4 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!
    ΕΞΥΠΝΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ,ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΘΕΛΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΙΣΧΥ.
    ΓΙΑ ΠΟΣΑ ΚΙΛΑ ΑΧΝΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΜΙΛΑΜΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή η κατασκευή κατα την γνώμη μου είναι άκρως ερασιτεχνική για λίγα κιλά ζυμαριού.Για κάποιον που έχει πάνω απο 50 κυψέλες δεν εξυπηρετεί γιατί είναι τυράνια.Άσε που δεν πρέπι να την κάνει πολυ ψιλή άχνη με αποτέλεσμα κάποια χοντρά κομάτια να τα πετουν οι μέλισσες 'εξω η να πέφτουν μέσα στην κυψέλη και με την υγρασία δημιουργείται εστία μολύνσεως.Αυτό που έκανες εσύ Αγγελε με τις γωνιες και λαμαρίνες εγω το έκανα με μια παλια ανοξείδωτη κατσαρόλα, ένα μοτέρ πολύστροφο απο μηχανημα κοπης πλακιδίων και ένα χωνί πλαστικο στην τροφοδοσία.Δεν αλέθετε ικανοποιητικά η ζάχαρη.ϊσως το δικό σου να την αλέθει!Μια Βανιλιέρα όμως είναι ότι καλυτερο,.Πιο ξεκουρατη και καθαρή.Εάν έχεις κάτι κατα νου βγάλτο και σε μας.Δωσε χαιρετίσματα τον Πέτρο με τα μπρόκολα και τα καρπούζια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο ένα καλώ μηχάνημα δεν σε κουράζει εγώ έχω ένα που σπάει 250 κιλά την ώρα και είναι αρκετά

      Διαγραφή